2008. október 6., hétfő

Születés és rendellenesség

Nina Persson a mai napon töltötte be 34. életévét. Földi pályafutásának legkorábbi szakaszával kapcsolatban többek között annyi mindenképpen bizonyos, hogy a keresztségben a Nina mellett megkapta az Elisabet nevet is – ám például arról, hogy hol látta meg a napvilágot, már némileg ellentmondásosan nyilatkoznak a források. Örebro és Jönköping – a különböző fórumokon ez a két település pályázik a hölgy szülőhelyi státuszára. Megjegyzendő, hogy nem két szomszédos faluról van szó: Örebro Örebro megye, Jönköping pedig Jönköping megye közigazgatási központja (egyébként míg az előbbi – a 2005-ös népszámlálási adatok alapján – a maga 98.237 lakosával Svédország hetedik legnagyobb városa, addig az utóbbi 84.423 inhabitánssal a kilencedik a sorban). Helyi és európai – léptékkel mérve a két város közötti távolság sem elhanyagolható: a 200 kilométeres légvonal a közutakon minimum 15 kilométernyi kanyarral nyúlik meg.
A – személyi igazolványt és a jogosítványt leszámítva – leghitelesebbnek gondolt források adatai sem teljesen megnyugtatóak. Bár a személyre szabott oldalon az ingyenmindenttudó (mármint A szabad enciklopédia) Örebrot említi születési helyként, a két város bemutatásánál ez az állítás némileg veszít az egyértelműségéből: Persson asszony éppúgy ott található az ismert örebroiak (kända örebroare) között, mint ahogy a Jönköpinghez kötődő ismert személyek (kända personer med anknytning till Jönköping) sorában – lássuk be, sokminden belefér mindkét kategóriába. Az Internet Movie Database ezzel szemben nem bonyolítja túl a problémát, inkább biztosra megy: míg az áttekintésben és a leadban Jönköpinget, addig a mini biográfiában Örebrot jelöli meg a kérdéses esemény helyszíneként.

Természetesen ezek után felmerül két fontos kérdés, úgymint „Nina (Elisabet) Persson szülei vasutasok?” és „Vannak aktuális Last Minute utak Örebroba és Jönköpingbe?” A válaszom mindkét esetben az, hogy fogalmam sincs. Pontosítva: az elsőt nem hiszem, a másodikat nem találtam.
Akkor vajon miként kapcsolódik ez a zűrzavar az Éjszakai átszállóhoz? Vagy másként fogalmazva, Jonnie Cochran Séf bácsi perében elhangzott záróbeszédét idézve: „ennek az egésznek mi köze a most tárgyalás alatt lévő ügyhöz?” A válasz ugyanaz, amit
Cochran adott: „Semmi. Hölgyek és Urak, ennek semmi köze az ügyhöz. Miért beszélek Chewbaccaról, amikor egy ember élete forog kockán? Megmondom miért: nem tudom. Ennek nincs értelme.” (Hacsak nem annyi, hogy egyes fotóin Nina Persson nagyfokú hasonlóságot mutat az üzemigazgatóság egyik dolgozójával, aki szintén októberi születésű – igaz, a 34-től még messze jár. De erről bővebben majd folyó hó 18-án.)

Nincsenek megjegyzések:

 
Clicky Web Analytics