2008. október 3., péntek

Laszt Minit Gíza

Szeptember 28-án, vasárnap hajnalban, a hengermű-közeli garázssorról hazafelé ballagva talán sokan meg-megálltak, újra és újra megismételve a kérdést: vajon mi lesz velünk most, amikor Dunaújvárosban és kisebb térségében véget ért a fesztiválidőszak? Pedig dehogy ért véget! Sőt! Éppen ezen a napon ért a finiséhez egy olyan projekt, amely nemcsak Szalai Árpád, a Rácalmási Faluvédő Egyesület elnökének álmát teljesítette be, hanem - alighanem - a világ turizmusában is új fejezetet nyitott.
Ebben a pillanatban, 2008. október 3-án, déli 12 órakor veszi kezdetét az V. Rácalmási Tökfesztivál - "vigalom, sokadalom, sör, bor, gasztronómia, műsorok, kiállítások" három napon át. A legjelentősebb tény azonban, hogy - hála az Egyesület, valamint a Napfény Nyugdíjasklub tagjainak - felépült a Tökpiramis! "Hogy nekikezdhessünk szeptember 28-án a Tökpiramis építésének - olvasható a faluvédők honlapján -, sok-sok munka előzte meg. Tök termesztése a közösségi tökföldön (szántás, vetés, sokszori kapálás, szüretelés, ki és be szállítás stb.) Az égiek sem voltak mindig velünk. De ez már a múlté. Végre az Építés. Holz-Bau, Vámi László – TÁMOGATÓNK munkája nyomán elkészült a faváz. Önkéntes munkások láncba adogatták a tököket, válogatva melyik polcra melyik kerüljön." És így lassan elkészült a "várva-várt mű".
Ami jó hír egy kárpát-medencei községnek és térségének, hovatovább az Európai Uniónak, annak persze távolabbi vidékeken nem feltétlenül örülnek.
Hufu fényhegyére immár a Tökpiramis árnyéka vetül. Csak egyetlen árulkodó, jelentőségteli adat: míg az ókori világ hét csodájának legrégebbi (és egyetlen fennmaradt) darabjának felépítéséhez a becslések szerint húsz esztendőre volt szükség, addig rácalmási vetélytársa szűk egy hét alatt elkészült! És ha valaki a dunántúli objektumra tekintve egyéb érveket próbálna felhozni a sivatagi mészkőtömb-temető mellett, annak szavaira csak a gyakran ismételt igazsággal válaszolhatunk: nem a méret a lényeg!
Alighanem ezek az utolsó boldog percek Gízában. Ám e perceket töltse inkább mindenki a rácalmási vigaszságokon - a Tökfesztivál csak vasárnapig tart, a Kheopsz-piramis pedig nyilván állni fog még hétfőn is. Sőt, egy közel-keleti úttal érdemes várni a jövő hét elejénél is kicsit tovább, hiszen ezek után az Egyiptomba szóló repülőjegyek, valamint a kairói szállodai szobák ára várhatóan a mélybe zuhan...

1 megjegyzés:

travelcsanel írta...

Még mielőtt bárki meggyanusítana azzal, hogy nem szeretem Rácalmást és/vagy a tököt és/vagy a fesztiválokat, igyekszem leszögezni, hogy a felsoroltakkal szemben nincsenek averzióim (bár ha jobban belegondolok: ami a tököt illeti...) Jelen Laszt Minit ajánlatom hangvételére csupán egy, a Tökfesztivál szervezőinek honlapján (faluvedok.uw.hu) olvasható mondat nyomta rá a bélyegét: "Szalai Árpád a Rácalmási Faluvédő Egyesület elnökének álma és terve valóra vált". Értsd: felépült a Tökpiramis. Tudom, tudom, mernünk kell nagyot álmodni - de ez a mondat számomra akkor is mulatságos... Másrészt viszont remélem, hogy az esemény jól sikerül - márcsak azért is, mert magam is ajánlottam az utazóközönségnek.

 
Clicky Web Analytics