2010. október 17., vasárnap

Illúziós idősávok

Akarjuk vagy sem, az Éjszakai átszálló műnyelvét átmenetileg muszáj feláldoznunk a közérthetőség oltárán – ugyanis lényegi információk kallódnának el, ha a következő napokban is megpróbálnánk mindent átpréselni a restirésen. A kérdés már csak az, hogy megy-e még a magyar? (Átmenetileg feláldozni?! Restirésen átpréselni?! Pfff…)
Mint az köztudott, a 2010-es éá címe és egyben központi témája az Illúziók, melynek jelentését és jelentőségét négy egymást követő napon négy különböző területen vesszük majd szemügyre: október 28-án, csütörtökön az illúzió és a művészet kapcsolatát, másnap az illúzió politikában betöltött szerepét, szombaton az én illúzióit, míg az utolsó napon, október 31-én a metafizikai dimenzióit vizsgáljuk – a közreműködő előadók és képzőművészek iránymutatásai, meglátásai tükrében. Vagy, ha tetszik: e tükrök által homályosan…
És itt máris fel kell hívnunk a figyelmet az első jelentős változásra: az Éjszakai átszálló ezúttal nem ötnapos lesz – amint az az elmúlt években megszokott volt –, hanem csupán négy. A programok száma azonban nem csökken emiatt – aminek részben az az oka, hogy a Kortárs Művészeti Intézet mellett egy külső helyszínen, a MoziPresszóban is lesznek átszállós rendezvények (október 29-én, pénteken és 30-án, szombaton).
Mindez a projekt hivatalos honlapján tartalmi és strukturális szempontból is érzékelhető. Egyrészt: a fentiek miatt nem olvasható érdemi információ a 2010/5-ös gombra klikkelve. Másrészt: míg korábban a napi bontásnál a „főútvonal” a tematikus művészeti eseményeket, a „tömegközlekedés” pedig a kísérőrendezvényeket vette sorra, addig idén előbbi kategóriában az Intézetben megrendezett, utóbbiban pedig a MoziPresszós programok találhatók.
Ugyanakkor átfedésekből adódó zavar nem lesz, senki nem kényszerül ide-oda szaladgálásra, hiszen a két helyszín nem külön-külön és pláne nem egyidőben, hanem együtt ad intézményi keretet az Átszállónak – egy pontosan követhető órarend szerint. Holnaptól hat napon át a programot ez alapján ismertetjük, tehát a szokásostól eltérően nem napokra, hanem idősávokra bontjuk azt. Többek között azért lesz érdemes figyelni, mert a honlapon – programozási okokból – a MoziPresszóban megrendezésre kerülő eseményeknek nem a tényleges kezdési időpontja olvasható. De még mielőtt belemélyednénk az óraidő rejtelmeibe…
Napi tematika ide, idősávok oda, a Kortárs Művészeti Intézetben, közelebbről az Art Caféban egy művész – egészen pontosan egy bűvész – minden nap, minden órában fel fog majd tűnni az Éjszakai átszálló ideje alatt: Németh Gábor afféle házigazdaként jön, megy, mikromágiájával folyamatosan szórakoztat és elkápráztat.
És még valami, ami állandó: az Éjszakai átszálló minden programja mindkét helyszínen mindenki számára ingyenes!

Nincsenek megjegyzések:

 
Clicky Web Analytics