2010. október 20., szerda

3. illúziós idősáv
21:00-21:30 Helyi témák

Az Éjszakai átszállók gerincét mindig a kortárs képzőművészeti kiállítások adják: ezek dolgozzák fel az adott tematikát, ezek köré épülnek a zenei- és egyéb kísérőrendezvények. Az ok kettős, ám egyszerű. Egyrészt bár az éá-t rendező Kortárs Művészeti Intézet minden művészeti ággal foglalkozik, fő profilját a kortárs képzőművészet bemutatása, társadalmasítása jelenti. Másrészt (nyilván ezzel összefüggésben) az Éjszakai átszálló eredeti, máig változatlan célja, hogy a kortárs képzőművészetet népszerűsítse, széles közönségek számára tegye elérhetővé és vonzóvá, melynek módja a hagyományos kiállítási struktúra felváltása egy könnyedebb, változatosabb rendszerrel.
2010-ben – a szokásostól eltérően – esténként nem egy, hanem két kiállításra kerül sor az Átszálló keretén belül: a napi tematikát egy dunaújvárosi és egy, a városhoz nem kötődő alkotó(csoport) is feldolgozza a maga módján, a maga művészi eszközeivel. A szervezőknek ezzel semmiképpen nem az a célja, hogy felmutassanak valamilyen lokális, speciálisan a dunaújvárosi művészeti közegre jellemző gondolkodásmódot, szembeállítva azt egy „multikulturális” világgal, vagy utólag belehelyezve egy tágabb értelmezési mezőbe. Pusztán arról van szó, hogy annyi kiváló művész él és alkot Dunaújvárosban (és rajtuk kívül annyi másutt élő és alkotó, de a városhoz kötődő van még), hogy vétek lenne nem építeni rájuk, másrészt viszont az Éjszakai átszálló nem helyi, hanem országos rendezvény, tehát nem lehet csak és kizárólag rájuk építeni.
A napi két kiállítás közül az első megnyitójára mindig este kilenckor kerül sor az ICA-D Kistermében. Nem egy erre vonatkozó kurátori szándék a magyarázata, hogy ebbe az idősávba a dunaújvárosi művészek bemutatói kerültek: a kiállítók és kiállításaik speciális igényei miatt alakult úgy, hogy ifj. Koffán Károly – akinek az Átszállót követő héten átfogó életmű-kiállítása nyílik a Kortárs Művészeti Intézetben –, a Plágium2000 csoport (akik az illusztrációként használt művet is jegyzik), az éá örökös résztvevője, Páhi Péter, valamint az Éjszakai átszállóban már sok-sok minőségben közreműködő Várnai Gyula nyitja a napi kiállítási programot.

Nincsenek megjegyzések:

 
Clicky Web Analytics