2010. október 19., kedd

2. illúziós idősáv
20:00-21:00 iá, iá, éá

Tudományos előadások az Éjszakai átszállóban. Ijesztően hangzik? És ha még azt is hozzátennénk, hogy a művészettörténész Peternák Miklós rémesen mogorva ember, Bánki György doktor minden médiapszichiátert megszégyenítően agresszív, Szilágyi-Gál Mihály kizárólag román nyelven, tolmács nélkül hajlandó filozófiatörténetet előadni, míg Jelenits István, a teológus nemcsak mogorva és agresszív, de ráadásul… Na ne parázzál, nem ő a PRM elnöke. Ilyen névvel?!
Aggodalomra mellesleg tényleg semmi ok. A „tudományos” esetünkben inkább az előadók kvalifikáltságára, szakmai rangjára utal, mintsem arra, hogy a nagyközönség nyolctól kilencig keressen magának más elfoglaltságot. A humor, a kötetlen hangnem az Átszállóban eleve kötelező – már amennyire bármi is kötelező az Átszállóban. Ráadásul a gyakran segítségül hívott vizuális illusztrációk (festmények reprodukciói, filmrészletek – ahogy azt a mellékelt, Bánki György előadására előreutaló Dogville-pillanatkép is elővételezi) még tovább növelik az érthetőség és az élvezhetőség mértékét.
Az Éjszakai átszálló történetében most először igyekszünk a mindenkori állomásfőnök, tehát a kurátor által aktuálisan megjelölt, majd a közreműködő művészek jóvoltából feldolgozott témát elméleti síkon is boncolgatni egy kicsit. Persze-persze, az egyes kiállítások, részprogramok megnyitói, felkonferálásai alkalmával mindig is hangzottak el javaslatok, támpontok az adott projekt, illetve az éá egészének értelmezéséhez. Ám ezek az ad hoc, befejezetlen gondolatok valószínűleg csak ritkán és kevesekben dolgoztak tovább a megnyitókat követő 5-10 percnél. Ellenben most a felejthetetlenségre törekszünk – vagy legalábbis egy komplex, mélyreható kulturális élmény létrehozására. Ebben fontos szerepet töltenek be ezek a – megközelítőleg hatvanperces – előadások, melyekre minden nap 20 órától kerül majd sor a Kortárs Művészeti Intézet Uitz Termében.
Szóval a nagyteremben. És mindig kellemes légkörben. Baráti hangnemben. És minden alkalommal magyarul – hacsak a közönség nem kérdez más nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

 
Clicky Web Analytics