2008. október 7., kedd

Laszt Minit Csakazérisvéd

Megfelelő ajánlat(os program) híján Örebro és Jönköping ugyan kimaradt a Laszt Minit úticélok közül, ám ez önmagában még nem jelenti azt, hogy idén már ne lenne érdemes valahol tesztelnünk a svéd vendégszeretet. Ősszel erre igen megfelelő hely Östergötland megye egyik büszkesége, Norrköping, amely 83.561 lakosával – alig-alig lemaradva Jönköping mögött – a királyság tizedik legnépesebb települése (legalábbis 2005 decemberében még az volt). Ráadásul Nina Persson két szülővárosától sincs olyan nagyon messze (Örebro 167:116 arányban marad alul, legalábbis közúton, kilométerben).
És hogy a következő éjszakai járatokra várakozóknak miért érdemes a skandináv félsziget éppen ezen pontjára ellátogatni? Nos, mert 2008. október 13-tól kezdve két héten át itt tartózkodik a HeHe is. Nem, ez nem elírás! Nem a korábban már bejárt Ha Ha Road folytatódik az Északi-tengeren túl, de még csak nem is a norvég a-ha trióról van szó, hanem egy angol-német, összességében tehát francia képzőművészpárosról.
Helen Evans és Heiko Hansen szeptemberben egy, a játékos kreativitás és az értelmes munka szinergikus hatását taglaló beszélgetés során már felvidította e hűvös vidéket. Közlekedéstörténeti szempontból persze nem emiatt fontos a személyük (és még csak nem is azért, amit majd a Interactive Institute / Nvision Lab rezidenciaprogramjában csinálnak), hanem mert a 21. században bennük éledt újjá a legmarkánsabban a privát tömegközlekedés ideája: kötött pályára állított egyszemélyes repülőszőnyegük végigsiklott már Isztanbul és Saint Denis villamosvonalain is. Sajnos ugyanerre az Éjszakai átszálló üzemigazgatóságának környékén a közeljövőben elég csekély az esély, viszont október 13. és 27. között a norrköpingi spårvagon lesz rá lehetőség! (Egyébként miért nincs Dunaújvárosban villamos?)

Nincsenek megjegyzések:

 
Clicky Web Analytics