2008. augusztus 11., hétfő

Laszt Minit თბილისი (?)

Az államfő, Mihail Szakasvili felesége e hó augusztus 10-én, a pekingi idő szerint hajnali 2-kor megtartott csapatülésen személyesen szólította fel a grúz olimpikonokat, hogy „az ország érdekében maradjanak az olimpiai faluban” (és nyilván folytassák a versenyzést). Háborús játékához Grúzia és Oroszország a Kínában tartózkodó harmincöt sportolóé mellett most újabb hét megüresedett helyre keres túlélőaspiránsokat.

MTI (2008. 08. 11.) Elmenekült Grúziából Rainer Zobel, a bajnoki címvédő Dinamo Tbiliszi labdarúgócsapatának német vezetőedzője. A tréner a klub hat külföldi futballistájával együtt kalandos körülmények között hagyta el a háborús övezetet. „Tbiliszitől nem messze edzőtáboroztunk, és bár a háború eseményeit csak a televízióban láttuk, nem tudom szavakkal kifejezni, mennyire féltünk” – mondta a tréner, miután hazaért Németországba. A szakember elmondta, hogy az idegenlégiósokkal együtt egyik este útra kelt. „Az örmény határig jutottunk el, itt azonban egy katonai támaszpontot találtunk, a jármű nem tudott továbbhaladni. Éjszaka, az erdőn keresztül, óriáskígyókat kerülgetve jutottunk át Örményországba, ahol a helyi hadsereg segítségével kerültünk Jerevánba. Itt elbúcsúztam a játékosoktól, én Bécsbe repültem, ahonnan hazajöttem.”

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az oroszok kivonulnak a grúziai ütközőövezetekből
2008. október 8. 19:40

Az orosz hadsereg befejezte katonáinak visszavonását a Dél-Oszétia és az Abházia körül kialakított úgynevezett ütközőövezetekből - közölte szerdán Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője, megerősítve az orosz közléseket. Előzőleg Marat Kulahmetov orosz tábornok, a térségben állomásozó orosz erők parancsnoka közölte, hogy Oroszország öt megfigyelőállásból már kivonta katonáit a Dél-Oszétiához kapcsolódó övezetben, és folyamatban van a hatodik poszt felszámolása is. A személyzet dél-oszétiai állandó állomáshelyére tart. A tábornok hozzátette, hogy szerda éjfélig befejezik az orosz katonák kivonását.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a franciaországi Evianban megerősítette, hogy országa éjfélig befejezi katonái kivonását a Dél-Oszétia és Abházia körül, grúz törzsterületen kialakított ütközőövezetekből. Medvegyev bírálta az Egyesült Államokat, az Európai Unióról viszont úgy vélekedett, hogy gyakorlatias és felelősségteljes partnerként viselkedett az augusztusi grúziai konfliktus során.
Az orosz erők távozása után grúz rendőrök nyomultak be a Dél-Oszétia melletti ütközőövezetbe - jelentette a brit hírügynökség a helyszínről. Tudósítója szemtanúja volt annak, hogy több tucat grúz rendőr érkezett gépkocsin Tkviavi faluba, amely mindössze néhány kilométerre fekszik Dél-Oszétia határától.
Az ütközőövezeteket a Dél-Oszétia és Abházia hovatartozása miatt augusztus elején kirobbant rövid orosz-grúz fegyveres konfliktus után hozta létre az orosz haderő. Moszkva azóta független államként ismerte el a két területet. Az orosz erőknek elvben péntekig kell kivonulniuk a Dél-Oszétia és Abházia menti ütközőzónákból, kivonásukat a Nicolas Sarkozy francia és Dmitrij Medvegyev orosz elnök között létrejött megállapodás alapozta meg.

 
Clicky Web Analytics