2010. július 14., szerda

Átszállás-tudomány


Hitegethetjük magunkat, egymást azzal, hogy az Éjszakai átszálló valamiféle alternaív underground projekt, de valójában sohasem volt az – nem lehetett, hiszen a kezdetektől Dunaújváros MJV Önkormányzata volt a főtámogató. Ennélfogva hol önálló, hol MOZAIK-parazita, de mindig reguláris rendezvény volt a Kortárs Művészeti Intézet / Modern Művészetért Közalapítvány (no meg a mindenkori stáb és a mindenre elszánt aktivisták) lebonyolításában, kivitelezésében.
Ugyanakkor egy kulturális rendezvény önmeghatározásánál a finanszírozás honnanja-mikéntje egészen más lapra tartozik, mint maga a program kialakítása és megvalósítása – és mások is a visszahatásai, mint az utóbbiból levezethető kanonizációnak. Ha ez megkezdődik, a projekt néhány lépcsővel feljebb lép a művészetvilág poros padlása felé – más perspektívából szemlélve: egyre messzebb kerül az underground-illúzió pincéjétől. Ez a szervezőknek elég frusztráló lehet, egyszersmind valami furcsa, (tudatosan esetleg) nem kívánt boldogságérzettel is együtt járhat.
Így vagy úgy: az elmúlt egy-két évben egyre több olyan (tudományos) munka, (szak)dolgozat született, amely részben (kisebb részt egészében) az Átszálló történetével, struktúrájával, földrajzi-, művészeti jelentőségével, nem utolsó sorban pedig hibáival, hiányosságaival foglalkozott.
Üzemigazgatóságunk mostantól igyekszik ezeket visszamenőleg is összegyűjteni és mindenki számára hozzáférhetővé tenni – több okból. Egyrészt, mert reményeink szerint az átszállások sorozata még hosszú-hosszú évekig nem áll meg, és így újabb és újabb témával és inspirációval tudunk szolgálni azok számára, akik valamiféle leütés-kötelezettségnek, vagy egy nehezen definiálható pszichés kényszernek igyekeznek éppen eleget tenni – az ő szempontjukból mindenképpen hasznos, ha a korábbi évek sajátjukhoz hasonló kutatásai egy helyen hozzáférhetők. Másrészt, mert mi magunk is szeretnénk tanulni ezekből a munkákból: látni, hogy milyen nézőpontból milyen probléma szembetűnő és az adott probléma esetleg miként orvosolható; hogy milyen elvárások és milyen (érdek)ellentétek keresztmetszetében áll(hat) az Éjszakai átszálló; hogy mik az általunk eddig fel nem mért igények, és esetleg mi az, amit nagy elszántsággal művelünk, miközben rajtunk kívül senkit nem hoz lázba. Harmadrészt pedig ezen írások segítségével, ezek mentén szeretnénk egy olyan nyilvános párbeszédet, adott esetben vitát kezdeményezni az Éjszakai átszállóról, amiben bárki részt tud venni – akár itt a blogon, akár a Facebookon – kötelezettségek és megrovás nélkül. Csak a párbeszéd és a vita öröméért.
Nyilván nehezen elképzelhető, hogy aki foglalkozott a témával, az nem kereste meg személyesen az Éjszakai átszálló szervezőit vagy a Kortárs Művészeti Intézet dolgozóit, vagyis ne tudnánk a szerzőről és írásáról, mégis: arra kérünk minden tudományos munkatársat, hogy az Üzemigazgatóság e-mail címére küldjék el azokat a munkáikat, amelyek érintenek bennünket. (A szövegeket mi magunk nem fogjuk értékelni vagy kritizálni. Szerkeszteni is csak formailag – a tartalmi részek érintése nélkül –, csak olyan mértékben, hogy a honlapra felkerülhessenek.)

Nincsenek megjegyzések:

 
Clicky Web Analytics