2013. november 2., szombat

Éjszakai átszálló 11 / Idővagon

Három kísértet járta év után újra benépesülhetnek a peronok a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros állomáson!


Az Éjszakai átszálló üzemigazgatósága 2013. november 20. és 24. között végre ismét menetrendszerű járatokat indít: szerdán az 1953. november 20-i Sztálinváros a végállomás, egy nappal később már Dunaújváros 1963. november 21-én. Hogy pénteken és szombaton hova indulnak a járatok, és az érkezési idejük mikorra várható, azt a fentiek alapján nem nehéz megjósolni (különösen, ha azt is tudjuk, hogy az utolsó, vasárnapi utasok 1993. november 24. felé veszik majd az irányt – immár a rendszerváltott első szocialista városba).
Hogy az éá-jelű idővagonok soha nem kerülnek időzavarba, arra nincs garancia (sőt, valószínűsíthető, hogy megtörténik majd), de hogy ötven évet a maguk összművészeti módján körbejárnak, az borítékolható (bélyeg, pecsét, postavonat). Sőt, egy furcsa vágányváltással végül visszatérünk a jelenbe – csak hogy ne érezze kínosan magát senki amiatt, hogy neonszínű blúzban vagy kockás flanelingben kell vasárnap éjjel hazamennie az az ICA–D állomásról.  

Kis éjszakai helytörténet öt évtized egy-egy napjából kibontva – nem csak dunaújvárosiaknak, hanem átutazóknak is. Átszállás a jelenből a múltba, majd vissza egy 500 négyzetméternyi Idővagonban.

Fehérvári Tamás

Nincsenek megjegyzések:

 
Clicky Web Analytics