2010. augusztus 26., csütörtök

Szivárogtatunk

Egyre nagyobb várakozás és kíváncsiság kíséri minden léptünket, ahogy közeledik a járatindítás időpontja. Lássátok, hogy nem vagyunk irigyek: újabb információval jelentkezünk az idei Átszálló kapcsán.
Szóval Hölgyeim és Uraim! Dobpergést kérek! Ezennel bemutatom az idei stábot!

A porondon teljes fényében az illúzióteremtés mesterei, a vágányok minden idők legkeményebb legényei (és persze leányai) az idei járat felügyelőbizottsága!
A gyönyörű Boya és Nóra, akikről eddig méltánytalanul hallgatott a fáma, ámazonbandeellenben, akik anyai féltéssel felügyelik a járatokat. Azokat a háttérben fegyelmezik, a helyes mederbe terelik, miközben élet-halál harcot vívnak a gonosz papírrengeteggel. Mellettük teljes, óriásokhoz illő erőemberes vállszélességben a profi szakik, Gábor és Gyula – aki egyébként titokban zenész is, de el ne áruljátok, hogy elárultam.

A járatok 2006 óta lelkiismeretes műszaki zsenije, az igazi kábelbarát – legyen szó árammal vagy hangjegyekkel teli vezetékről –, a villany és a bakelitek zsonglőre, az igazi átváltozóművész: Csákvári Csaba vagy Sabazz vagy Csákvári Csaba vagy Sabazz vagy Csákvá…

És mögötte már jön is a színes fények varázslója, a terek vizuális szelídítője, a csendes farkas, akitől még az animációk is nyüszíteni kezdenek és a projektorok vigyázzba állnak, a megszokott minőséget a lehetetlenségig fejlesztő Krulf!
Íme az örök visszatérő, a legprofibb eltűnő művész! Az elmúlt járatok híres és hírhedt állomásfőnöke, aki mint egy kaméleon, arca színének változásával jelzi gondolatait. Akit már nem kell senkinek bemutatni: Tamás! … Tamás! …Tamás! … Szolgálati közlemény: Fehérvári Tamást várják a 10-es peronnál! Fehérvári Tamást várják a 10-es peronnál!

És íme az est fénypontja! Akire már mindenki kíváncsi, a peronok legújabb fenegyereke, az Agy, az irányítópult profi kezelője, az illúziók kiötlője, aki kordában tart mindannyiunkat és aki helyett majd beszéljenek a programok: Szoboszlai János!
Jah…és én is itt vagyok :)

2010. augusztus 8., vasárnap

A 0808-as Dunaföldvár - Dunaújváros - Prága menetrendszerinti járat

Bár soha egyetlen átszállós kiállítás vagy koncert sem volt ezen a napon, mégis: a 0808-ra kitűntetett figyelemmel tekint az Üzemigazgatóság. Részben azért, mert a forgalomirányító kedvenc száma a 8 (ennek semmi köze a számmisztikához vagy a német ábécéhez, inkább a gömbölyded formákkal kapcsolatos a dolog, esetleg a futballal), és vele ugye mindenki jóban akar lenni. Ugye?! De méginkább azért, mert a hosszú évek óta velünk dolgozó ingyenjegypénztáros, Farkas Ibolya e napon látta meg a napvilágot Dunaújvárosban, még valamikor ezerkilencszáz… Nos, ezt nem illik konkretizálni, de a lényeg, hogy nemrég.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy az augusztus 8. roppant szerencsés nap volt a születésére, éppen azért, mert nincsenek aktuális éá-események, amelyek elterelnék a figyelmet Boyáról, aki idén, mint eddig is, csendben, láthatatlanul dolgozik a háttérben azért, hogy a fehérvárik meg sipiczkik hangzatos szólamokkal és magabiztos mosollyal állhassanak a peronok népe elé – és ezért a munkáért a fehérvárik és sipiczkik roppant hálásak, még ha nem is mindig mondják!
Ám Üzemigazgatóságunk jókívánságaiból nem csak neki jut ezen a napon, hiszen két korábbi vagonírozónk, Baglyas Erika és Vladimir Broz – dunaföldvári, illetve prágai – születését is ma ünnepeljük.
0808. Nagyon fontos dátum az Éjszakai átszálló történetében – még akkor is, ha soha egyetlen kiállítás vagy koncert sem volt ezen a napon.

2010. augusztus 6., péntek

Átigazolási ügyek - averziók nélkül

Az átigazolási ügyekben legmegbízhatóbbnak mondott transfermarkt.de ugyan még nem hogy az összeget, de az időleges visszaköltözés tényét sem tette közzé, a bennfentesek mégis tudni vélik – sőt, állítólag tapasztalják –, hogy a resti külső (Átszállós mellébeszélést nélkülözve: a Mozipresszó) csapata egy régi-új pultjátékossal bővült.
Kaszás Gábor – aki a 2008-as Averziós terápia nevű program egyik szabadtéren tevékenykedő kezelőorvosa volt – némi Budapesten kifejtett életművészi- és vádlimodell tevékenység után visszatért kisvárosunkba, hogy sört csapoljon a hasunkba (nem akartam, hogy rímeljen, csak így alakult). Mivel e jótékony – bár a TB által nem támogatott – tevékenységét csak szeptemberig vehetjük igénybe, ezért mindenkit arra buzdítunk: látogassák meg Őt, illetve a Mozipresszót (Lápiankát pedig arra, hogy a következő, hasonló témájú posztot szövegezze meg ő)!
A fővárosból hat (6!!! – de még mindig nem a lehető legtöbb) kilógrammal könnyebben visszaérkező Kaszás, részben, mint a legálfalak piktora és híve, blogunkon keresztül a következőt kéri minden átszállóstól: „NE FIRKÁLJÁTOK ÖSSZE A PENGEFALAT!” (Mármint a Kortárs Művészeti Intézet előtti nagy, most felújított izét – a szerk.)
A „miért”-ért keressétek őt a Mozipresszóban, vagy az Átszálló felügyelőbizottságát a szokott elérhetőségeken!
 
Clicky Web Analytics