2009. január 27., kedd

Laszt Minit Colosmadrid

Már itt, az elején összefoglalva a lényeget: bár Goya továbbra is kolosszális, A Kolosszus aligha nevezhető eztán goyálisnak. A türelem – mint mondani szokták – olcsó laszt minit utat terem (húúú, ez még a „goyálisnál” is rosszabb volt…), viszont a túlzott türelem olykor azzal jár, hogy lemaradunk egy-egy feledhetetlen élményről. Jelen esetben ez úgy realizálódik, hogy aki 2008. június 25-én, mint utolsó pillanatban vette célba a madridi Pradot, az gazdagabb lett Francisco José de Goya y Lucientes valamikor 1810 környékén (oda-vissza két év asszem) festett remekművének, a(z El) Colosonak a látványával. Ám aki megvárta a következő napot, az már csak a múzeum szerzőséget firtató hírlevelével, mint afféle ideiglenes vízummal a zsebében indulhatott útnak – vagyis maximum reménykedő kísérletet tehetett arra, hogy a befogadni kívánt, nem éppen bazi kolosszális (116x105 centi – vagyis a közepesnél is kisebb) mű az aragóniai mester kezét dicséri és nyomát örökíti, nem pedig a valenciai Asensio Julià i Alvarracínét.
Aki viszont várt ma 13:29-ig, az tuti biztos bizonytalanságra mehet: a Museo del Prado ugyanis ekkor küldte szét az újabb témába vágó köremiljét, melyben tájékoztatja a művészetturistákat, hogy az intézmény publikálta honlapján Manuela Mena Marqués – szabadfordításban – A Kolosszus testalkata Goyáéhoz képest című tanulmányát. A dolgozat végkövetkeztetése, hogy több mint valószínű: a festményt nem Goya jegyzi, de korántsem biztos, hogy Asensio Julià (egyébként kábé ez szerepelt a tavaly júniusi kommünikében is), ezért a szerző megjelölésénél a legkorrektebb a „Goya követője” formula használata (ez viszont valódi újdonság!) Máskülönben meg további vizsgálatok és kutatások szükségesek a vitás kérdések tisztázásához – vetíti előre egy újabb nagyívű tanulmány rémképét a szerző.

De ne legyen senki csalódott a főrestaurátor asszony konklúziója miatt, hiszen ettől a pillanattól kezdve minden, a Pradoba vezető út Laszt Minit – mert ki tudhatná előre, mikor kerül annak az újabb nagyívűnek a végére pont. Ráadásul magunk is kutatóként viszonyulhatunk a műhöz, hiszen a Kolosszus nem várta meg, hogy a fent (és lent) említett publikáció útilaput kössön a talpára: kiállítótermek közti vándorlását már megkezdte a tudományosan alá nem támasztott bizonytalanság időszakában. Mozgása nyomon követhető a Museo Nacional del Prado hivatalosán (ha valaki kifejezetten emiatt keresi fel a honlapot, az az időeltolódás leküzdése érdekében használja a spanyol verziót), ahol végignyálazható a(z El) Coloso y su atribución a Goya címen közzétett passzport is.

2009. január 7., szerda

20 éves az Utasellátó

Félreértés ne essék: nem kívánok kötekedni a dzsentri droiddal. Meg sem fordult a fejemben, hogy kétségbe vonjam kutatásai alaposságát és mélységét, így ama tavaly év végén közzétett dolgozatának hitelét sem, mely szerint 60 éves az Utasellátó. Azonban... Az átszállósok - utasok és üzemigazgatósági dolgozók - számára most, 2009-ben, ráadásul éppen ezen a napon, január 7-én kötelező a pezsgőbontás és koccintás az Utasellátó tiszteletére, hiszen elbűvölő munkatársunk ma töltötte be a 20. életévét. Tehát háromszoros "Dicshedj soká, hujhé, hurrá!" - más szóval: Gratulálunk! (Egyúttal tájékoztatjuk Tisztelt Utasainkat, hogy Farkas Flóra családi állapotáról, idoljairól és elérhetőségeiről az Üzemigazgatóság semmilyen körülmények között nem ad ki információt!)

2009. január 4., vasárnap

B.U.K.É. 2009!

"Pataky Attila betiltaná az összes lőfegyvert"

Remélhetőleg a fenti hír mindenki számára masszív kapaszkodóul szolgál majd az elkövetkezendő időkre az egyre zavarosodó járatkimaradások és a sokasodó vágányzárak ellenére is...

Más: évnyitány gyanánt most privatizálok egy csöppet, elvégre rajta voltam az idei első hajnali Budapest Déli P.U. - Dunaújváros járaton, így hiteles kötött pályás élménnyel indítottam az Ökör esztendejét. Szilveszter mocskos mocsarát nyögte meg Pest és Buda. Tiborral végig szlalomoztunk a magyar brodvéjt: romkocsmák, bennük felsőközép. kategóriás kül- és belföldi fiatalok, akiket kényszeres pirotechnikai amatőrök üldöztek át az éjszakán. A falnak támaszkodva egy Pincében még azt próbáltuk elhitetni néhány bolgár lánnyal, hogy bátran igyanak vodkát unicummal, mivel a Csepelen beszerzett rángatóport úgysem lehet leinni. Cinetrippen fognak afterezni _ jegyezte meg két hannoveri szőkemény a jégermajszteres pultnál. Hajnali négy fele már csak az ütemes menetrendben bírtunk gondolkodni, és két kiskörtével nyugtáztuk az indulást.
A pályaudvari beléptető előtt miatyánkoltunk egyet _ nem vesszünk a nagy VasútIstent _ ,majd beszálltunk Európába. De, hogy Tibort idézzem: itt már nekünk nem terem büfékocsi!

A kaller keltett Újvárosnál, egy tál lencsét lóbált felénk....

Buké Átszálló, buké átszállisták
 
Clicky Web Analytics